Basilicum of Ocimum basilicum

De naam Basilicum komt van het Griekse woord basileus, wat koning betekent. Een koninklijk kruid dus ! Oorspronkelijk komt de Basilicum uit India. In ons klimaat heeft Basilicum het moeilijk om te overleven in de winter. Je kan Basilicum zaaien of aankopen als klein plantje. Het plantje wordt niet echt hoog, zo een 30 cm en er komen witte bloemen aan.

In de groentetuin plaats je hem naast je tomaten, hij zal het ongedierte weghouden van de tomatenplantjes. Grappig, niet ? Tomaat en basilicum zijn ook een leuk en lekker duo op je bord en dus ook in de tuin !

In Engeland was het ooit de gewoonte om een potje met basilicum te geven aan een bezoeker om hem veel geluk toe te wensen. Een mooi gebaar vind ik dat !

Maar in oude Griekse verhalen betekende basilicum net het omgekeerde : daar was het een plant vol boosheid. Tuiniers geloofden dat de plant enkel zou groeien als je bij het zaaien een paar grote vloeken uitsprak !

In Basilicum zitten veel stofjes die ons helpen om gezond te blijven. Dit is zo bij elke plant en iedere plant heeft zo haar specialiteit, zeg maar. Bij Basilicum noemt die stof : etherische olie en je kan ze ruiken van zodra je een blaadje Basilicum tussen je vingers gaat kneuzen. De etherische olie van Basilicum zal je helpen om rustig te zijn en te ontspannen. Heb je een beetje stress voor een examen of een toets : kauw een blaadje Basilicum of pletter een blaadje Basilicum tussen je vingers en snuif er met volle (neus)kracht aan ! Maar ook je maag en darmen houden van Basilicum : hij verdrijft namelijk de krampen.

Basilicum kan in de keuken gebruikt worden bij allerlei recepten maar wel enkel vers. Gedroogde Basilicum heeft een nare geur en Basilicum uit de diepvries krijgt plots een zwart jasje !

In de parfum industrie maakt men ook graag gebruik van Basilicum omwille van de zoete, kruidige geur.


Een Bijzonder Basilicum receptje :
Nodig voor 4 personen :

4 middelgrote tomaten

3 sinaasappelen

1 grote bol mozzarella kaas ongeveer 250 gram

Blaadjes basilicum

Olijfolie, peper


Verwijder de harten van de tomaten (lukt best met een appelboor). Snij de tomaten in mooie ronde schijven, ongeveer een halve cm dik. Snij het bovenste stukje en het onderste stukje van de sinaasappels, schil ze en verwijder de bittere witte velletjes. Snij ze ook in dikke ronde plakken van ongeveer een halve cm dik, verwijder wel de eventuele pitjes. Snij de bol mozzarella in dikke ronde schijven. Schik nu alle plakken mooi op een bord : eerst de schijven tomaten, dan de schijven mozzarella erop en tenslotte de sinaasappel schijven. Scheur de blaadjes Basilicum in sliertjes en strooi die over de schotel, zoveel als jij lekker vind. Werk af met een beetje peper uit de molen en een scheutje olijfolie.